Βιομαγνητική θεραπεία

Η χρήση των μαγνητών ως θεραπευτικό μέσο δεν είναι σύγχρονη αντίληψη.
Ο Γαληνός είχε ήδη ερευνήσει τον μαγνητισμό από το 200 π.Χ. Το ανθρώπινο σώμα είναι πηγή ηλεκκτρομαγνητικού πεδίου. Έτσι άλλωστε εξηγείται η εφαρμογή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος,  της μαγνητικής τομογραφίας κ.λπ. Ο μαγνητισμός επιδρά σε κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος και ένα μαγνητικό πεδίο μπορεί να ασκήσει άμεση επιρροή στον υποθάλαμο,  ο οποίος ελέγχει το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του ελέγχει το μυοσκελετικό σύστημα, το οποίο τελικά προστατεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Εάν, λοιπόν, θεωρήσουμε τον ανθρώπινο οργανισμό, ως ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα, ο εγκέφαλος μπορεί να θεωρηθεί ως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που στέλνει εντολές στα διάφορα μέρη του σώματος, ρυθμίζοντας την αρμονική του λειτουργία.
Το αίμα παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στη λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος και ο μαγνητισμός επιδρά άμεσα, μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Όταν ένας μαγνήτης τοποθετηθεί στο σώμα, στέλνει ένα ήπιο ρεύμα μέσω του αίματος και η ποσότητα των ιόντων αυξάνεται, δηλαδή, η κυκλοφορία ευνοείται, βελτιώνεται. Τις τελευταίες δεκαετίες, διάφορες θεραπείες με μαγνήτες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Βόρειο καιι Νότιο Αμερική, κερδίζοντας τη διεθνή αναγνώριση.
Η βιομαγνητική θεραπεία είναι μία μέθοδος, η οποία συνδυάζει τη φιλοσοφία του βελονισμού και τη δύναμη του μαγνητισμού,  προκειμένου να επαναφέρει την ισορροπία στον οργανισμό. Ο δρ. Οσαμού Ίτο, Ιάπωνας βελονιστής, παρουσίασε τη Βιομαγνητική σε παγκόσμιο συνέδριο βελονισμού στις αρχές του 1970. Ο Βρετανός δρ. Τέρρυ Γουίλιαμς, ιδρυτής της Βρετανικής Βιομαγνητικής Ομοσπονδίας, δόκτωρ βελονισμού, οστεοπαθολόγος και ομοιοπαθητικός, χρησιμοποίησε τη μέθοδο στην κλινική του, με αποτέλεσμα εξ ίσου ικανοποιητικά και σε ορισμένες περιπτώσεις ημικρανίας, αυχενικού συνδρόμου, οσφυαλγίας, ισχυαλγίας, αρθρίτιδας, σκολιώσεων, αθλητικών κακώσεων, με καλύτερα αποτελέσματα και μακρύτερη χρονική διάρκεια σταθεροποίησης.
Για να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τον τρόπο που λειτουργεί η βιομαγνητική θεραπεία, πρέπει να δούμε τον ανθρώπινο οργανισμό ως ένα ψυχοσωματικό σύνολο. Είναι γνωστό ότι στον βελονισμό υπάρχουν (14) δεκατέσσερις μεσημβρινοί. Υπάρχουν όμως και οκτώ ασυνήθιστοι ή παράδοξοι. Αυτοί υπερκαλύπτουν τους μεσημβρινούς του βελονισμού και ελέγχονται από τέσσερα συγκεκριμένα σημεία, στο κάθε χέρι και στο κάθε πόδι. Το σημείο συναντήσεως αυτών των παράδοξων μεσημβρινών είναι στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Το στρες και η συσσωρευμένη ένταση αποτελούν μέρος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Όταν όμως υπερβούν τα όρια της αντοχής του εγκεφάλου, είναιι δυνατόν να αποδιοργανώσουν την ικανότητά του να λειιτουργεί ως συντονιστής που επαναφέρει την ισορροπία και την τάξη.
Τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τις αδυναμίες του κάθε οργανισμού (δηλ. Την κληρονομικότητά του) και η βελτίωσή του επίσης.
Η βιομαγνητική θεραπεία δεν είναι πανάκεια. Η τοποθέτηση των μαγνητών αποσκοπεί, στη βαθιά χαλάρωση, μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος, και στην ενεργοποίηση των θεραπευτικών μηχανισμών του οργανισμού. Λειτουργεί και αναλγητικά, επενεργώντας στην αιτία και όχι μόνο στα συμπτώματα. Κίρκη Κουβαρά (φυσικοθεραπεύτρια)

Προηγούμενη σελίδα | Κεντρική σελίδα | Κατάλογος