Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Μία σπουδαία ανακάλυψη του Ιπποκράτη
Ο Ιπποκράτης, ύστερα από πολλές έρευνες και πειράματα κατέληξε στο εξής συμπέρασμα, το οποίο διατύπωσε σε αξίωμα: "ου δύναται εσθίων ο άνθρωπος υγιαίνειν ην μη πονέη". Δηλαδή: δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος τρώγοντας να είναι υγιής, εάν συγχρόνως δεν ασκείται, δεν γυμνάζεται.
Απ' όλα όσα είπε κι έγραψε, αυτό το αξίωμα το θεωρεί πιο σπουδαίο και εξηγώντας τους λόγους, γράφει τα εξής: "Όσοι ενδιαφέρονται να διατηρήσουν και να ξαναβρούν την υγεία τους, θα βρουν στα γραφόμενά μου μια σπουδαία γνώση που ανακάλυψα. Η γνώση αποτελεί ωραία για μένα εύρημα κι είναι πολύ χρήσιμη σε όλους όσους την πληροφορηθούν και την εφαρμόσουν. Η γνώση αυτή συνίσταται στην πληροφόρηση για το τι παθαίνει το σώμα μας, αν τρώμε χωρίς να γυμναζόμαστε. Πρέπει λοιπόν να πληροφορηθούν όλοι, ότι η έλλειψη της άσκηση οδηγεί στην ασθένεια". Και αναφέρει μετά λεπτομερώς τις αρρώστιες, που προκαλεί η έλλειψη άσκησης. Εμείς θα δώσουμε εδώ μια μικρή περίληψη.
Έλλειψη των ασκήσεων φέρνει: φουσκώματα, ξινίλες, δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους, αϋπνία ή και το αντίθετο, υπνηλία, δυσκολία στο αναπνευστικό σύστημα, φράξιμο της μύτης και ωχρότητα στο πρόσωπο. Ρευματο-αρθριτικά, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, ψυχασθένειες, άγχος, αρρώστιες καθημερινό μαρτύριο, μαρτυρικό θάνατο. Όλες αυτές οι αρρώστιες αποφεύγονται και θεραπεύονται, με τη μείωση του φαγητού και την αύξηση της τροφής, κι ολοκληρωτική διακοπή των ασκήσεων. Έτσι χειροτερεύουν πολύ τις αρρώστιες, ενώ θα μπορούσαν να τις θεραπεύσουν με γυμναστική, 2-3 μέρες νηστεία και εσωτερική κάθαρση με υποκλυσμούς. Αν δεν παρθούν αυτά τα μέτρα εγκαίρως, το κακό θα αυξηθεί και θα ακολουθήσουν χίλιες δυο άλλες περιπλοκές. Λέει χαρακτηριστικά ο Ιπποκράτης: "Που χτυπάει η αρρώστια; Συνήθως στο πιο αδύνατο σημείο. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να αποδίδουν τις αρρώστιες τους σε ένα σωρό άλλες αιτίες, αδιάφορα αν αυτές είναι εντελώς ξένες προς τις αρρώστιες, οι οποίες οφείλονται περισσότερο στην πολυφαγία και στην έλλειψη άσκησης. Οι λογικοί όμως άνθρωποι δεν αδιαφορούν για την υγεία τους, αλλά με τα πρώτα συμπτώματα των ασθενειών, με τις πρώτες προειδοποιήσεις, τρέχουν να επαναφέρουν τη "συμμετρία" ελαττώνοντας την ποσότητα της τροφής κι αυξάνοντας τις ασκήσεις". Ο Ιπποκράτης, ύστερα από πολύχρονες έρευνες και πειράματα που έκανε για την επίδραση της τροφής και των ασκήσεων στην υγεία, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: "Ο άνθρωπος για να είναι υγιής, πρέπει να τρώει 2 γεύματα την ημέρα και εκτός από τις γυμναστικές ασκήσεις, να κάνει και πέντε περιπάτους την ημέρα. Έναν περίπατο το πρωί, ένα πριν από το γεύμα το μεσημέρι, έναν μετά το μεσημεριανό γεύμα, έναν το απόγευμα κι έναν μετά το βραδινό γεύμα". Ας δούμε όμως τώρα, από τις τόσο ενδιαφέρουσες και πολύτιμε γνώσεις που μας άφησε ο Ιπποκράτης, πως αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα το θέμα αυτό. Έχουμε καταργήσει τελείως τη γυμναστική και τους περιπάτους κι αυξήσαμε τα γεύματα από δύο σε πέντε! Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Παραπάνω κιλά κι ένα σχήμα σώματος που είναι να ντρεπόμαστε και το σπουδαιότερο, έλλειψη υγείας. Για να ξεφύγουμε από το σημερινό ανυπόφορο "τέλμα", από το άγχος, την αρρώστια και τη δυστυχία, που προκαλούνται εξαιτίας της ακινησίας και της αφύσικης ζωής, πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε τρόπο ζωής, πρέπει να βάλουμε στο καθημερινό πρόγραμμα τη γυμναστική, τους περιπάτους, τα σπορ και το χορό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως υπάρχουν τροφές δηλητηριώδεις, έτσι υπάρχει και άσκηση ακατάλληλη για τον δικό μας οργανισμό που μπορεί να μας φθείρει αντί να μας τονώσει.
Δεν γραφόμαστε απλά στο γυμναστήριο ασκούμαστε με βάρη και μετά υποφέρουμε από προβλήματα όπως η καρδιά μας και η μέση μας, γιατί ο σκοπός μας να φτιάξουμε ένα φουσκωμένο εξωτερικά σώμα δεν μας άφησε χρόνο για να ενημερωθούμε τι κάνουμε με τον τρόπο αυτό μέσα στο σώμα μας.
Ούτε σημαίνει ότι άσκηση είναι απλά κουνάω τα χέρια μου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειαζόμαστε αερόβια άσκηση, (τρέξιμο, ποδήλατο, step, αερόμπικ, σουηδική κτλ) η οποία διατηρώντας υψηλούς ρυθμούς κίνησης, θα ξυπνήσει όλες τις ομάδες των μυών μας, θα κυκλοφορήσει το αίμα με γρήγορους ρυθμούς παντού, θα αναζωογονηθούν και θα συντηρηθούν όλα τα όργανα του οργανισμού αλλά και θα αποβάλουν όποιες από τις χημικές και συνθετικές ουσίες έχουν εισβάλει και αποθηκευτεί από την τροφή που καταναλώνουμε.
Αυτό προϋποθέτει να μην τεμπελιάσουμε να αυξήσουμε την θερμοκρασία και την ροή αίματος στο σώμα μας ούτε να σιχαινόμαστε να ιδρώσουμε για όσο διάστημα απαιτείτε για να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία.
Η σωστή γυμναστική κάνει θαύματα στο σώμα μας, γι' αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν θεοποιήσει την άσκηση και οι αγώνες τους δίνονταν σε χώρους ιερούς. Είχαν παρατηρήσει ότι η σωστή άσκηση χαρίζει υγεία αποφυγή ασθενειών και μακροζωία στον ασκούμενο. (Δηλαδή τον χρόνο που χάνουμε στην γυμναστική τον κερδίζουμε πολλαπλάσια).

Προηγούμενη σελίδα | Κεντρική σελίδα | Κατάλογος