Ναρκωτικά

"Όταν οι νέοι κακομαθημένοι από τον υπερπροστατευτισμό ή την βία της οικογένειας ανέτοιμοι από την κοινωνία που τους έμαθε χιλιάδες πράγματα στα σχολεία εκτός από το πως να αντιμετωπίσουν πρακτικά τη ζωή, άνεργοι στη σειρά για μια θέση, σπρώχνουν ο ένας τον άλλο για να βολευτούν, βλέπουν αυτά που παίρνουν από την ζωή, να είναι πολύ λίγα σε σχέση με ότι φαντάζονταν και το παρελθόν τους να είναι ότι καλύτερο έχουν ζήσει, στην πραγματικότητα δεν έχουν άλλη διέξοδο από τα ναρκωτικά."
Νίκος 35

Τα ναρκωτικά είναι στην ζωή μας.

Αν θέλουμε να τα αποφύγουμε, εμείς, οι φίλοι μας και τα παιδιά μας, δεν αρκούν οι βαρύγδουποι τίτλοι "Τα ναρκωτικά σκοτώνουν κτλ" χρειάζεται επίγνωση και στοιχεία για να αντικρούσουμε τα επιχειρήματα αυτών που τα βάζουν στη ζωή μας, αλλιώς τους κάνουμε απλά διαφήμιση.

Από την άλλη μεριά πρέπει να έχουμε να επιδείξουμε μια ρεαλιστική, ευχάριστη και ποιοτική ζωή και όχι μια ζωή περιτριγυρισμένη από αρνήσεις.

Στον χώρο αυτό θα βρείτε μερικά στοιχεία χρήσιμα σε όποιον θέλει να ξέρει περισσότερα για το θέμα αυτό, το οποίο δεν είναι μεμονωμένο αλλά ευρύτερο και σχετίζετε με τις σύγχρονες τάσεις της κοινωνικής ζωής.

Έχουμε πατροπαράδοτα την συνήθεια να δίνουμε στους νέους τα πάντα, να τους ωραιοποιούμε την ζωή δείχνοντας ένα ψεύτικο ιδεατό κόσμο, με έμφαση στα υλικά αγαθά, ή να τους φερόμαστε με σκληρότητα νομίζοντας ότι έτσι τους σκληραγωγούμε και τους εφοδιάζουμε με γνώση και δύναμη να αντιμετωπίσουν τη ζωή και την κοινωνία, με αποτέλεσμα να μην τους προετοιμάζουμε κατάλληλα και να ‘τρώνε’ τα μούτρα τους.

"Δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα τον ταΐσεις μια μέρα, μάθε τον να ψαρεύει και θα του σώσεις την ζωή"

Ούτε με τα παινέματα ούτε με την βία δεν θα μάθει κανείς να ψαρεύει σωστά.

Όλοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή περιουσία στα παιδιά τους παραβλέποντας ότι όσο μεγάλη και να είναι μια περιουσία μπορεί να χαθεί σε μια μέρα αλλά και από την άλλη ότι μπορεί να είναι βάρος όλα αυτά τα υλικά αγαθά που θα κληρονομήσουν. Όμως ποτέ δεν θα είναι βάρος ο πνευματικός πλούτος που μπορούμε να αφήσουμε μέσα στην καρδιά τους και τα πνευματικά εφόδια να αντιμετωπίσουν τον κόσμο και τον ίδιο τους τον εαυτό, πράγματα που οι περισσότεροι γονείς θεωρούν αυτονόητα ότι θα πάρουν οι νέοι από την σχολική εκπαίδευση, πράγμα που δυστυχώς ποτέ δεν επαληθεύεται.

"Κανείς δεν "πονάει" τα παιδιά σας περισσότερο από εσάς"

Αντί να τους δώσουμε κίνητρα να αλλάξουν τον κόσμο -μια και οι νέοι έχουν το χρόνο, την όρεξη, το καθαρό μυαλό και τη δύναμη που χρειάζεται για να αλλάξει ο κόσμος- τους λέμε "έλα τώρα εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο" υποτάξου και κοίταξε να βρεις και εσύ μια θέση να "βολευτείς" σ' αυτόν τον ψεύτικο υλικό και "υποτιθέμενα τεχνολογικό" κόσμο.

"υποτιθέμενα τεχνολογικό" γιατί με την υποτιθέμενη πρόοδο μας τόσα χρόνια το μόνο που κάναμε είναι να μολύνουμε γη ουρανό και θάλασσα, να φυλακιστούμε στις πόλεις και να ακούμε επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις για την πρόοδο που θα έλθει, ενώ στην πράξη φέρνουμε την μόλυνση και δηλητηριάζουμε τα πάντα.

Όλα τα εργοστάσια και οι επιστήμονες του πλανήτη δεν είναι άξιοι να φτιάξουν ένα πορτοκάλι, ένα μήλο, ένα αχλάδι…

Επεμβαίνουν στον κύκλο της ζωής, χωρίς να γνωρίζουν πόσο μακριά θα φτάσουν αυτές οι επεμβάσεις ωραία σερβιρισμένες με υποσχέσεις, για αθανασία και καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ στην πράξη παίρνουμε ψυχοσωματικές αρρώστιες και σκληρή δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Χωρίς να μας μένει μια στιγμή για να αναρωτηθούμε, ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και που πάμε…

Να αναρωτηθούμε αν αυτό που είμαστε το φτιάξαμε εμείς ή το καλλιέργησαν κάποιοι άλλοι ...

Προηγούμενη σελίδα | Κεντρική σελίδα | Κατάλογος