ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ & ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται σε ένα τρόφιμο, με σκοπό την τεχνητή βελτίωση, τη συντήρηση, την καλύτερη -ελκυστικότερη εμφάνισή του κ.λπ. ανάλογα με το σκοπό που εξυπηρετούν κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:
1) συντηρητικά,
2) αντιοξειδωτικά
3) στερεοποιητικά και πυκτογόνα
4) χρωστικά και άλλα.
Για διευκόλυνση της χρήσης τους, στην Ε.Ο.Κ. κάθε πρόσθετο έχει κωδικό που αποτελείται από το γράμμα Ε και έναν τριψήφιο αριθμό.
Οι χρωστικές ουσίες (δίνουν τεχνητό χρώμα στα τρόφιμα), έχουν τους κωδικούς από Ε 100 έως Ε 199.
Τα συντηρητικά Ε 200 έως Ε 299.
Τα αντιοξειδωτικά Ε 300 έως Ε 399.
Τα σταθεροποιητικά Ε 400 έως Ε 499.
Παρακάτω δημοσιεύουμε έναν κατάλογο με ορισμένα πρόσθετα, που προκαλούν διάφορες σοβαρές βλάβες στην υγεία. Εκδόθηκε από το ερευνητικό τμήμα του γαλλικού νοσοκομείου VILLJUIR, FRANCE και μεταξύ των βλαβών που προκαλούνται στην υγεία από τη χρήση τους είναι:
Αλλεργίες, εκζέματα, πεπτικές διαταραχές, καρκινογένεση, τερατογέννηση κ.λπ.
Ε102, Ε103, Ε104, Ε110, Ε111, Ε120, Ε121, Ε122, Ε123, Ε124, Ε125, Ε126, Ε127, Ε130, Ε131, Ε141, Ε142, Ε150, Ε151, Ε152, Ε153, Ε171, Ε173, Ε180, Ε181, Ε210, Ε211, Ε211, Ε212, Ε213, Ε214, Ε215, Ε216, Ε217, Ε220, Ε221, Ε222, Ε223, Ε224, Ε226, Ε230, Ε232, Ε233, Ε239, Ε240, Ε241, Ε250, Ε251, Ε252, Ε311, Ε312, Ε320, Ε321, Ε330, Ε338, Ε339, Ε340, Ε341, Ε407, Ε413, Ε414, Ε420, Ε421, Ε422, Ε450, Ε461, Ε462, Ε463, Ε465, Ε471, Ε472, Ε473, Ε475, Ε477, Ε480
Για να προστατεύουμε την υγεία μας, ας αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν οποιαδήποτε χημκό πρόσθετο.
Ακόμη και τα απλά φυσικά πρόσθετα - συντηρητικά, το αλάτι και το ξύδι, που είναι ευρύτατα διαδεδομένα, πρέπει να ξέρουμε ότι είναι λίαν επικίνδυνα για την υγεία μας.
Ας μάθουμε να ξεχωρίζουμε το ωφέλιμο από το βλαβερό και να μην ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε τα ωφέλιμα φυσικά βελτιωτικά και συντηρητικά όπως είναι:
Το μέλι, το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο και τα διάφορα βότανα, ρίγανη, μέντα, λεβάντα, δαφνόφυλλα κ.λπ.

Προηγούμενη σελίδα | Κεντρική σελίδα | Κατάλογος