Πυρηνικά
Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας, όταν ο ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού εξερράγη. Η πυρκαγιά που ακολούθησε την έκρηξη έκαιγε επί δέκα ημέρες, εκλύοντας ένα ραδιενεργό νέφος πάνω από την Ευρώπη. Οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη φαίνεται ότι αρχίζουν να συνειδητοποιούν την άμεση ανάγκη οριστικής κατάργησης των πυρηνικών δοκιμών. Το 1996 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη Ολικής Απαγόρευσης τους.
Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρ' όλα αυτά υπεραμύνονται της "ειρηνικής" χρήσης της πυρηνικής ενέργειας προς χάρη της "ανάπτυξης". Και, βέβαια, δεν φταίει η τεχνολογία, όταν από έναν κύβο ουρανίου σε μέγεθος ζαριού μπορεί να παραχθεί ενέργεια ίση μ' αυτή που παράγουν 1.500 τόνοι κάρβουνο. Σε πολλές χώρες συνεχίζονται οι υπόγειες ή υποθαλάσσιες πυρηνικές δοκιμές. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της υπόγειας πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε το Πακιστάν, ενώ παραμένει ανοιχτό το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι στη Βουλγαρία.
Παρήγορο όμως είναι ότι η κοινή γνώμη δεν μένει απαθής. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο αριθμός των υπογραφών που συγκέντρωσε η Greenpeace το 1995 για την παύση των πυρηνικών δοκιμών στην Γαλλία ξεπέρασε τα 8 εκατομμύρια.


Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα