Κλίμα
Το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η μέση θερμοκρασία έχει ήδη ανέβει 0,75° C, με τάση ανόδου από 1 έως 3,5 βαθμούς μέχρι το 2100. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται συχνότερα και είναι πλέον καταστροφικά. Η αλλαγή του κλίματος συντελείται εξαιτίας των εκπομπών αερίων του "θερμοκηπίου", αερίων δηλαδή που εκλύονται από την καύση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, Λιγνίτης κ.λπ.) για την παραγωγή ενεργείας, τις μεταφορές, αλλά και από τα βουνά αποβλήτων και απορριμμάτων.
Το διοξείδιο του άνθρακα CO2, τα οξείδια του αζώτου (NO2), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) καθώς και οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs) παγιδεύουν την ηλιακή θερμότητα, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται ο πλανήτης. Το Διεθνές Συμβούλιο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) αναφέρει ότι η περίοδος θέρμανσης που διανύουμε "δεν είναι δυνατόν να είναι φυσική" και ότι "είναι εμφανής η επίδραση του ανθρώπου στο κλίμα".
Τα παγόβουνα λιώνουν και ο όγκος των παγετώνων μειώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς.
Το επίπεδο της θάλασσας έχει ανέβει κατά 10-25 εκ. τα τελευταία 100 χρόνια, ενώ, σύμφωνα με το IPCC, αναμένεται να ανέβει κατά 63 εκ. μέχρι το 2100.
Οι τροπικοί γίνονται ακόμα πιο θερμοί, ακόμα πιο ξηροί. Εκτιμάται ότι μέσα στον επόμενο αιώνα η εύκρατη ζώνη θα μετακινηθεί προς τους Πόλους κατά 160-640 χιλιόμετρα.
Η αλλαγή της θερμοκρασίας "βλάπτει σοβαρά την υγεία". Οι θάνατοι από καρδιακά επεισόδια και αναπνευστικές ανωμαλίες αυξάνονται, ενώ επικίνδυνες ασθένειες, όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός, εξαπλώνονται σε νέες περιοχές του πλανήτη. Εξάλλου, το 1997 έκανε σε όλους μας γνωστό το "τρομερό παιδί" του κλίματος, το φαινόμενο El Ninio: κάθε 2-7 χρόνια, μια τεράστια "δεξαμενή" ζεστού νερού, μεγαλύτερη σε έκταση από την Ευρώπη, σχηματίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και μετακινείται 3.000 - 4.000 χμ. προς Ανατολάς, ως τις ακτές του Περού, προκαλώντας αλλαγές στους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα. Η ξηρασία μεταφέρεται δυτικά, η υγρασία ανατολικά. Έτσι, η βροχερή Ινδονησία ξεράθηκε και κατακλυσμιαίες βροχές έπνιξαν τις έρημους στις ακτές της Ν. Αμερικής, ενώ καταστροφικοί κυκλώνες και τυφώνες σάρωσαν την Πολυνησία, το Μεξικό και το Βιετνάμ.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα