Δάση
Οι πράσινοι πνεύμονες της Γης συρρικνώνονται όλο και περισσότερο. Έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) δείχνει ότι από το 1980 έως το 1996 καταστράφηκαν γύρω στα 18 εκατ. στρέμματα δάσους, έκταση ίση με την επιφάνεια του Μεξικού. Σύμφωνα με στοιχεία του WWF, μόνο ένα 6% από τα 3.300.000 εκτάρια δάσους του κόσμου προστατεύεται.
Η υποτιμημένη απειλή της όξινης βροχής, σε συνδυασμό με ιούς και έντομα, προσβάλλουν θανάσιμα τα άλλοτε περήφανα δάση. Στους τροπικούς η καταστροφή παίρνει διαστάσεις αποψίλωσης. Η Βραζιλία με τα περίφημα δάση της βροχής (Rainforests) ισοπεδώνεται. Η καταστροφή των δασών έχει αυξηθεί κατά 34% από το 1992 (πρόκειται για μια έκταση στο μέγεθος του Βελγίου). Κάθε δάσος που χάνεται σημαίνει ταυτόχρονα και την εξαφάνιση μιας πλήρους σειράς ζωικών και φυτικών ειδών.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι 2.000 είδη των φυτών αυτών είναι ενδεχομένως χρήσιμα στη θεραπεία του καρκίνου και στην καταπολέμηση του ΑΙ05. Μαζί με τα δάση εξαφανίζεται και ο πολιτισμός των ανθρώπων που ζούσαν σ' αυτά. Μεγάλος εχθρός των δέντρων είναι η φωτιά. Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές πλήττουν τη Βόρεια Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Νότια Γαλλία, όπου το 0,5% των πυρκαγιών ευθύνεται για το 40% των καμένων δασικών εκτάσεων.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δασών, κατά την τελευταία δεκαετία έχουν ξεσπάσει γύρω στις 16.000 πυρκαγιές και συνολικά έχουν αποτεφρωθεί πάνω από 5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα