Ενέργεια από τον ήλιο

"Αν όλα τα σπίτια είχαν στην σκεπή / ταράτσα τους φωτοβολταϊκά πάνελ, δεν θα μιλάγαμε για ενεργειακά προβλήματα, θα καταναλώναμε όσο ρεύμα θέλουμε και θα είχαμε περίσσευμα ρεύματος για να κάνουμε εξαγωγή, ακόμα θα πετυχαίναμε μακροζωία των ηλεκτρικών συσκευών προστατευμένες από προβλήματα τάσης."

Τι είναι η ενέργεια από τον ήλιο με φωτοβολταϊκά πάνελ.
Είναι μικρά πάνελ (ταμπλό), που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν ενέργεια από τον ήλιο (ακόμα και με συννεφιά) και να την μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (εγγύηση κατασκευαστή 25 χρόνια).
Έχουν δε την δυνατότητα να τροφοδοτούν μπαταρίες από τις οποίες να καταναλώνουμε ρεύμα κατά τις ώρες της νύκτας ενώ παράλληλα έχουν την δυνατότητα να τροφοδοτούν το δίκτυο της ΔΕΗ, κατά την διάρκεια της μέρας, με το πλεονάζον ρεύμα που δεν καταναλώνουμε.

Κατόπιν τούτου όπως καταλαβαίνετε αν όλες οι στέγες είχαν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν θα μιλάγαμε για ενεργειακά προβλήματα, θα καταναλώναμε όσο ρεύμα θέλουμε και θα είχαμε περίσσευμα ρεύματος για να κάνουμε εξαγωγή, ακόμα θα πετυχαίναμε μακροζωία των ηλεκτρικών συσκευών προστατευμένες από προβλήματα τάσης μια και αν εγκαταστήσουμε ένα πλήρες σύστημα με συσσωρευτές (μπαταρίες) έχει την ιδιότητα να τραβάει συνέχεια ρεύμα από τις μπαταρίες (τις οποίες ταυτόχρονα φορτίζει) με αποτέλεσμα να είναι συνεχώς σταθερό στις τιμές του και να μην παρουσιάζει αθέμιτες διακυμάνσεις που φθείρουν έως και που "καίνε" τις ηλεκτρικές μας συσκευές.

Αν όλα τα κράτη υιοθετούσαν και επιδοτούσαν την παραγωγή και την χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα είχαμε σαν φυσικό επακόλουθο την εφαρμογή τους σε πολλές περισσότερες συσκευές και μορφές. (π.χ. θα μπορούσαν να σχεδιαστούν δομικά υλικά με φωτοβολταϊκά σώματα για να αντικαταστήσουμε μέρος της στέγης του σπιτιού μας και όχι να τα βάζουμε πρόσθετα με αποτέλεσμα αυξημένο κόστος)
Έτσι θα έριχναν το κόστος πολύ χαμηλά ώστε να είναι πιο συμφέρον από την παραδοσιακή μέθοδο με την οποία είμαστε όλοι συνδεμένοι σε ένα τεράστιο και πολυδάπανο σύστημα που μας περιορίζει οικονομικά και γεωγραφικά ενώ παράλληλα εξαντλούμε "καίμε" τα ενεργειακά αποθέματα του πλανήτη με φυσικό επακόλουθο την φθορά του περιβάλλοντος και την υπερθέρμανση (φαινόμενο θερμοκηπίου).

Τι κάνουν τα διάφορα κράτη
Όλα τα κράτη έχουν προγράμματα, κυρίως εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σωμάτων και συστημάτων πλην όμως περιορισμένα και με μορφή που με την σχετική επιδότηση να φθάνουν στο κόστος της κλασικής παροχής ενέργειας.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρούνται οι τιμές ψηλά και απλά να απορροφάται η περιορισμένη παραγωγή, πράγμα που δεν ρίχνει το κόστος, αντίθετα κρατάει τις τιμές ψηλά.
(αν αντιθέτως τα κράτη επενδύανε σε παραγωγή φωτοβολταϊκών σωμάτων, συστημάτων και τεχνολογιών θα ερχόταν ομαλά και σε σωστές βάσεις η πτώση των τιμών.)
Με το υπάρχων καθεστώς τα πράγματα εξαρτώνται καθαρά από τις σχετικές επιδοτήσεις. Όταν περιορίζονται οι επιδοτήσεις, αυξάνει δραματικά το κόστος με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και αναπόσβεστη μια τέτοια εγκατάσταση.

Χαρακτηριστικό καλό παράδειγμα της Γερμανίας που αγοράζει από τους ιδιώτες το ρεύμα στην ίδια τιμή με την οποία το πουλάει. (Η καλή προσπάθεια όμως σκοντάφτει στο ότι ούτε η Γερμανία δεν έχει δική της παραγωγή φωτοβολταϊκών σωμάτων, αναγκάζετε έτσι να κάνει εισαγωγή από την Αμερική με φυσικό αποτέλεσμα να αυξάνει ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό κόστος λόγω της περιορισμένης παραγωγής και της νομισματικής ισοτιμίας).

Τα πλεονεκτήματα
Έξω όμως από τις πολιτικές σκοπιμότητες τα πλεονεκτήματα παραμένουν και τα πλεονεκτήματα είναι πολλά.
1) Περιορίζονται τα προβλήματα της μεταφοράς ρεύματος, όπου καλωδιώνουμε όλη την χώρα, έχουμε απώλειες και πτώσεις τάσεως που προκαλούν ζημιές στις ηλεκτρικές συσκευές.
2) Αποφυγή των πυρηνικών και ελάττωση της κατασπατάλησης των πηγών ενέργειας του πλανήτη. (αν τα αποθέματα πετρελαίου επαρκούν ακόμα για αρκετά χρόνια δεν είναι λόγος αυτός για να τα αντλήσουμε και να τα "κάψουμε".)
4) Μπορούμε να "καίμε" όσο ρεύμα θέλουμε, μια και δεν υπάρχει επι' πλέον κόστος.
5) Συμβάλουμε αποφασιστικά στην βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μας και του πλανήτη και συμβάλουμε στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Τα προβλήματα
Υπάρχουν προγράμματα που επιδοτούν έως και 50% την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, τα οποία όμως δεν ενεργοποιούνται συχνά και όταν αυτά είναι μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί (στα πλαίσια του Β΄ Κοινοτικού Στήριξης που ήταν σε ισχύ μέχρι τώρα) για έκδοση αδειών εγκατάστασης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) 561 αιτήματα για συνολική ισχύ 3.176 Μεγαβάτ. Από αυτές εκδόθηκαν 101 άδειες εγκατάστασης για συνολική ισχύ 371 Μεγαβάτ.

Συμπερασματικά αναφέρουμε ότι το να κάνουμε εκθέσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις για τις τεχνολογίες και τα πλεονεκτήματά τους, δεν αρκεί, στην πράξη αυτό που χρειάζεται είναι μεθοδευμένες κινήσεις για να πέσει το κόστος και να τυποποιηθούν ώστε να βρουν στην πράξη οι τεχνολογίες αυτές εφαρμογή από το κοινό.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Είναι πολύ απλό, αρκεί να ενημερωθούμε με τα στοιχεία και τα πλεονεκτήματα που οι τεχνολογίες αυτές φέρνουν και να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.
Αρκεί αυτό;
Ναι.!
Γιατί κανένα κράτος δεν θέλει να έχει δυσαρεστημένους πολίτες. Η εξουσία γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν ο κόσμος ζητάει κάτι είναι σίγουρο ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το πετύχει.

Αρκεί να ξέρει τι να ζητήσει…

Παράλληλα μπορούμε να προχωράμε στην αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων έστω και στις υψηλές σημερινές τιμές, συμβάλλοντας όμως έτσι στην διάδοση τους και στην μείωση του κόστους λόγο της μελλοντικής τους εξάπλωσης.
Αν θέλουμε να σταματήσουμε να επαναλαμβανόμαστε σε ατέλειωτους κύκλους και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά η λύση είναι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Δείτε σχετικά
www.buildings.gr
ΗΛΙΑΚΗ "ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ" ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ (για τις ανανεώσιμες πηγές)
www.teikoz.gr/nea/1998/maios/seminario-kikis/seminario.html
Ανακοινώσεις συνεδρίου για της Α.Π.Ε.

Προηγούμενη σελίδα | Κεντρική σελίδα | Κατάλογος